V prostorách Studijní a vědecké knihovny Hradec Králové se tak můžete těšit na výběr šperků, keramiky, vánočních ozdob i praktických háčkovaných drobností pro radost nebo třeba do domácnosti. Třeba právě tam narazíte na první vánoční dárečky pro své blízké. Vstup je volný.

Listopadový program Jesliček odstartuje Kostlivec v silonkách

Hradec Králové - Listopadový program hradeckého divadélka Jesličky začne už příští úterý od půl osmé večer. Těšit se můžete na představení souboru  Kenjůfílit s názvem Kostlivec v silonkách. Hru o životu po životě, politice, rasismu, popové muzice, psychoanalýze, telenovelách, hororech a médiích uvidíte v režii Josefa Jana Kopeckého.
Dva dny na to zájemce ve stejný čas čeká hořká komedie o cestě vlakem pojmenovaná jako Kupé story; Retro? Sněhurka!
První listopadový týden v Jesličkách pak v pátek zakončí podsvětní tragifraška o dozvucích trójské války s laskavou pomocí pánů Homéra, Aischyla, Sofokla a Euripida s názvem Předposlední soud.  Do konce měsíce pak divadélko odehraje ještě zhruba desítku dalších her.
Těšit se můžete například na komorní psychologické drama Ten druhý či defilé adeptů uměleckých škol s titulem Želízka v ohni.
Milovníky divadelní tvorby navíc čeká i jedna premiéra – Bůh masakru. Hořká komedie Yasminy Rezy o tom, že v každém z nás dřímá sobectví, agrese a touha vrazit tomu druhému pěstí.

Hradec opět po roce rozzáří lampiony. Chystá se průvod

Hradec Králové - Už podvanácté čeká krajskou metropoli lampionový průvod. Ten letošní se uskuteční už příští sobotu, 7. listopadu. „Průvod začíná jako obvykle v 17 hodin na Malém náměstí, kde bude možné od půl páté kupovat lampiony, tyčky, svíčky a teplé nápoje na cestu. Dříve než všichni vyrazí na dobrodružnou cestu, seznámí se s příběhem, který je bude provázet," prozradila za organizátory z Centra Sion Kateřina Hegerová.
Příběh se tentokrát jmenuje Vzhůru do oblak a děti se mohou těšit na cestu časem se zastávkami na Hradecké drakiádě, v ZOO Sion, v Království masek nebo na Velké vánoční slavnosti u pejska Ťaflíka. „Každé stanoviště, kterým se bude procházet, bude mít opět jedinečnou atmosféru dokreslenou světelnými a zvukovými efekty," přibližuje Kateřina Hegerová.
Na všechny malé účastníky, kteří dorazí až do konce, čeká jako odměna vzpomínkový dáreček. A odměnou pro všechny bude i tentokrát závěrečný ohňostroj u Sionu v Malšovicích, kde celý průvod i příběh končí přibližně kolem sedmé večer.

Tečka týdne: Cimrmanovo tušení

Východní Čechy - Udělování státních vyznamenání čeří každoročně říjnovou hladinu veřejného mínění. Svoje oblíbence měl mezi 540 oceněnými Václav Havel, stejně jako Václav Klaus, který vyznamenal 229 osobností. Miloš Zeman za tři roky udělil 87 řádů a vyznamenání a všechny jeho volby přinesly nějakou kontroverzi. „Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat," tušil už dávno český génius Jára Cimrman.   (Jaromír Fridrich)