Po nedávné již druhé přímé volbě prezidenta, se hovoří o zavedení i přímé volby starostů, primátorů i hejtmanů. Voliči by tak sami rozhodovali, kdo bude na úřadě „šéf“.

U starostů Hradecka však plány, aby byli voleni přímo obyvateli, budí rozpaky.

Podle starostů i primátora Hradce by muselo dojít k velkým změnám a přímá volba sama o sobě by žádné klady nepřinesla.

„Máme zastupitelskou demokracii a je to tady tradice. I zkušenost na Slovensku dokazuje, že pakliže nepanuje soulad politické orientace mezi starostou či primátorem a zastupitelstvem, ztěžuje to situaci. Vše má samozřejmě své klady a zápory, ale myslím, že lepší je stávající model,“ uvedl primátor Hradce Zdeněk Fink.

Přímá volba by podle oslovených starostů velkou změnu nepřinesla do malých obcí. Tam povětšinou zastupitelstvo funguje jinak než ve městech. Kromě toho, že v nich chybí rada.

Starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil je právě proto spíše pro zavedení přímé volby.

Ilustrační foto
Hradecký důchodce je jednookým králem

Kdyby přímá volba starostů platila už při minulých komunálních volbách v roce 2014, do čela Hradce by voliči postavili stejného primátora - Zdeňka Finka.

On jediný tehdy ze všech kandidátů získal nad deset tisíc preferenčních hlasů.

Voliči rozhodli stejně

Stejná situace by panovala v Chlumci nad Cidlinou, kde stávající starosta Miroslav Uchytil v minulých volbách bodoval nejvíce.

Také starostu Nového Bydžova Pavla Loudu vystřelili voliči na první místo v počtu preferenčních hlasů. A nejinak tomu bylo u Luboše Tuzara ve Smiřících či Jiřího Pechara v Nechanicích.

Třebechovice bez Němce

Vůle voličů se naopak plně neprojevila v Třebechovicích pod Orebem. Kdyby platila přímá volba starostů Jiří Němec by tím třebechovickým nebyl.

Nejvíce preferenčních hlasů totiž v minulých komunálních volbách ve městě získal nestraník Roman Drašnar. Na rozdíl od starosty, který pobral 728 hlasů, se on přehoupl přes tisícovku - konkrétně na číslo 1020. Za ním skončil další kandidát - Kamil Dőrre, jenž pokořil hranici osmi set hlasů - následovaný Davidem Pellarem s 747 hlasy.

Ilustrační foto.
Lišice: Obec, kde je mládí minulostí

Bělobrádek hejtmanem

Pokud by se hejtmanem měl stát ten, kdo získal nejvíce preferenčních hlasů, jmenoval by se současný hradecký hejtman Pavel Bělobrádek – lídr kandidátky Koalice pro Královéhradecký kraj a lidovecký bývalý vicepremiér.

Jako jediný v kraji přes tři tisíce, a to rovnou o šest stovek. Druhou v pořadí byla současná ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO 2011), která od voličů obdržela 2909 hlasů. Politiků, kteří přeskočili v krajských volbách v Královéhradeckém kraji přes dva tisíce hlasů, bylo několik.

Nepatřil mezi ně však současný hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Ten získal 1621 preferenčních hlasů. Ve volbách ho ze sociálních demokratů předběhl se ziskem 2656 voličů Miroslav Antl a oblíbený náchodský starosta a poslanec Jan Birke.

Štěpán se přesto jako lídr kandidátky díky politické dohodě hejtmanem stal. Vítězné hnutí ANO odešlo do opozice, a to ačkoli pomýšlelo i na post hejtmanky pro Kláru Dostálovou. Vznikla krajská vláda na půdorysu pětikoalice.

Pokud by přímá volba platila a hejtmanem by se stal člověk ze strany, se kterou ostatní nechtějí spolupracovat, měl šéf kraje složitou pozici.

Právě proto odborníci i sami politici apelují na to, aby se v případě přímé volby upravily také pravomoci vedoucích představitelů obcí, měst i krajů.

MATRIKÁŘKY změny příjmení příliš často nevyřizují.
Příjmením neochvějně vévodí čtyři N

ANKETA k tématu: Chcete přímou volbu starostů?

Miroslav Uchytil, starosta Chlumce nad Cidlinou:
Na 70 procent jsem pro. V momentálním stavu nemá starosta většího města žádné pravomoci. Na rozdíl od menších obcí, kde není rada.

Jiří Němec, starosta Třebechovic pod Orebem:
Na Slovensku to funguje, ale mám pocit, že stávající stav v Česku je dobrý. To co funguje, by mělo fungovat dál. Řešit se má to, co nefunguje.

Jan Skořepa, starosta Rychnov nad Kněžnou:
Starosta momentálně nemá žádné pravomoci. Především ve městech - bez rady a zastupitelstva neprosadí nic. To se v případě přímé volby musí změnit.

Libor Koldinský, starosta Týniště nad Orlicí:
Jsem rozhodně proti, myslím si, že to nebude dělat dobrotu. Pravomoci starostů se zvětšovat nemusí, stav, který platí nyní je podle mého názoru dostatečně funkční.