Do Libčan totiž vyslaly své malé „recitéry" snad všechny okolní obce, na chodbách školy jste tak mohli potkat děti z Chlumce nad Cidlinou, Stěžer, blízké Lhoty pod Libčany,  Praskačky, Osic a poprvé také ze Skřivan. „Letos máme víc želízek v ohni v kategorii druhého stupně, v předešlých letech  soutěžilo více mladších žáků naší školy," prozradila za Libčany organizátorka soutěže Jana Srpková.

Pětičlenná porota

V pětičlenné porotě zasedla známá umělecká jména z Hradce Králové, mimo jiné členové Divadélka Jesličky při Základní umělecké škole na Střezině Jana Portyková, Jaroslav Pokorný a Monika Janáková. „Tady v Libčanech hraje vždycky hlavní roli spontánnost soutěžících, je to pro nás pokaždé zážitek," usmívala se jedna z porotkyň Jana Portyková a prozradila, podle čeho porota vybere vítěze: „Roli hraje výběr textu, souznění interpreta s textem, snaha zaujmout, vlastní osobní vklad. Samozřejmě také technická část jako je členění textu, práce s pauzami, tempem a samozřejmě výslovnost."Vítězové se těšili z hodnotných tematických cen: „Pro kategorii prvního stupně jsme nakoupili knížky, ze kterých dáme vítězům vybrat. Pro starší děti, tedy druhý stupeň, jsme zase připravili poukázky do knihkupectví a v poslední kategorii vlastní tvorby pak pomůcky pro budoucí spisovatele –  krásná pera, tužky nebo bloky," dodala Srpková. S prázdnou ale nakonec neodešel žádný soutěžící. „Pro nás není nikdo poslední, takže obdarujeme úplně každého interpreta. Symbolem naší školy je sova, takže každý soutěžící si na dnešní den odnese památku v podobě krásné, sladké perníkové sovičky," prozradila Srpková.

Recitační maraton v Libčanech otevřela v kategorii 6. – 7. třída Karolína Špráchalová textem o vychytralém Enšpíglovi. „Na začátku jsem měla hroznou trému, když jsem se ale potom rozjela, tak to bylo v pohodě. Vyhrát bych si moc přála," řekla těsně po svém vystoupení. A to se jí nakonec splnilo, Karolína totiž ve své kategorii triumfovala a v kategorii Vlastní tvorby se umístila rovněž.

Kdo se radoval
V 1. kategorii (1. - 3. třída) zvítězila Denisa Šolcová.
Ve 2. kategorii (4. - 5. třída) vyhrála Zuzana Olahová.
Ve 3. kategorii (6. - 7. třída) se ze „zlata" těšila Karolína Špráchalová (na snímku),
4. kategorie (8. - 9. třída) pak poznala pouze 3. místo, a to obsadila Jana Fráňová.
Vlastní tvorba pak měla pouze dvě – v kategorii I. stupně se radovala Valerie Nešporová a v kategorii II. stupně potom Aneta Petirová.

Michaela Zumrová