Sehnat zubaře pro své drahé ratolesti se v poslední době nejeví jako úplně jednoduchá věc. Velká část zubařů totiž o přijímání dětí nestojí, specializovaných dětských zubařů je pak velmi málo, nebo vůbec nejsou, jelikož je zdravotnický systém nepodporuje.

„Bohužel je hodně zubařů, kteří děti vůbec nepřijímají, protože se zubař často dětského pacienta bojí více než dítě jeho. Dětské zuby jsou přitom téměř stejné jako normální velké zuby, ale panují o nich různé pověry také mezi zubaři," říká hradecký zubní lékař Martin Čelko.

Podle Čelka je komunikace mezi pacientem a zubařem jedním z nejdůležitějších faktorů. Právě domluva a vysvětlení toho, co bude následovat, je mezi zubařem a dětským pacientem velký problém, a to nejen při přijímání pacientů. Doktoři často s dětmi komunikovat neumí a děti kvůli tomu nespolupracují, což je nepříjemné jak doktorovi, tak i lidem v čekárně, a nakonec i samotnému dítěti.

Za nedostatek dětských zubařů mohou chyby v systému

Hradecko Dětských zubních lékařů je málo, často také neumí komunikovat s dětským pacientem a to při příjmu i v samotném zubařském křesle.

„Doktor v takových situacích začne být nervózní, následně nepříjemný, což na dítě působí velmi negativně. Spolupráce je pak horší a vše se točí v takovém začarovaném kruhu. Díky tomuto je specializovaný zubní lékař hodně vzácný a mnozí všeobecní zubaři z tohoto důvodu děti neberou, protože se bojí jejich reakcí a následných potíží s ošetřením," říká Čelko.

POMOHLA BY ZMĚNA SYSTÉMU

Dalším problémem je to, že dětská péče není státem dostatečně hrazená a rodiče pacientů často nechápou, že i do dočasného chrupu je vhodné investovat peníze. Z finančních důvodů se proto spousta zubařů dětem nechce nebo nemůže věnovat.

Ke změně situace by mohlo dojít v případě, že by se změnil způsob financování dětských zubařů. „Kdysi bylo velké nadšení z toho, že budou dětští zubaři a vznikly proto i různé bonusy od pojišťovny. Za nějakou dobu se ale zjistilo, že tyto bonusy nepokryjí ani zlomek péče o děti," uvedl Čelko a dodal, že když systém umožní lepší financování, tak by se našlo pár zubařů, kteří by se začali specializovat pouze na děti.

„V Hradci Králové je několik zubařů, kteří poskytují dětem kvalitní péči. Ta je ale placená a není zaměřená jenom na děti," poznamenal Čelko. Sám je v tomto ohledu ale pesimistou a ve změny systému po zkušenostech z minulosti moc nevěří, protože poslanci často díky populistické politice od těchto zásadních změn ustoupí.

(mp)