Jejich počínání bedlivě, mnozí s vidinou chutného čerstvého rybího masa, přihlíželo ze břehu na pět stovek lidí. Všichni si chtěli užít tradiční výlov, ale také neopakovatelnou atmosféru korunovanou ochutnávkou rybích specialit a prodejem právě vylovených kusů. A to ještě za předvánoční ceny. O výlovu Datlíku moc dobře věděli i dispečeři hradeckého dopravního podniku. „Ten už od rána bombardovali lidé s dotazy, jakým autobusem bude možné se k rybníku dostat" okomentoval s úsměvem zájem lidí ředitel městských lesů Milan Zerzán. K rybníku se tak nakonec, i přes nepřízeň počasí, sešla velká spousta lidí. A někteří už výlov Datlíku brali jako rodinnou tradici. "Chodíme sem rádi, panuje zde příjemná atmosféra a vždy se těšíme na výborné vyhlášené hradecké kapry, které zbožňuje celá rodina. Pochutnáme si tady a odnášíme si porce i domů," říkají místní návštěvníci, kteří právě dojedli čerstvě usmaženého kapra. Oproti loňskému roku však byla účast poloviční.

Ryb je hodně, ani letošní vysoké teploty se na množství ryb negativně neprojevily. "Datlík se nachází u lesa, v polostínu, voda je zde čistější, teplota vody je chladnější a výskyt uhynulých ryb byl nízký, navíc ve zdejším rybníku je kapacita ryb omezena. Pro ryby je lepší, když jich je méně pohromadě," řekl baštýř Jan Hýsek. A kdo sobotní výlov Datlíku navštívil, rozhodně neprohloupil a ještě ušetřil pár korun. Na místě stál hradecký kapr do 2, 5 kg 89 korun za kilogram a kapr výběr jen o čtyři koruny více. Stejné ceny budou i při výlovu Výskytu 17. listopadu. O Vánočních trzích však musí lidé počítat s menším zdražením. "Zdražilo se krmení. O cenách se zatím rozhoduje. V případě, že budou dvě kategorie, plánuje se cena mezi 96 až 100 korunami. Pokud bude jen jedna kategorie, bude cena maximálně sto korun za kilo. Přes stovku by se cena myslím vyšplhat neměla," informoval Milan Zerzán.

A v čem je hradecký kapr specifický? "Hradecké kapry nekrmíme kukuřicí, rostou jeden až dva roky, mají vláknité maso a jejich chuť je lepší, než u kaprů rychle vykrmených během jednoho roku. I o Vánocích budeme prodávat kapry vážící kolem čtyř kilogramů,“ dodal ředitel městských lesů s tím, že z 90 procent se nejvíc prodává kapr. Dalších 10 procent zahrnují amuři a dravé ryby.

Oslavy volebního vítězství hnutí ANO v Hradci Králové.
Koaliční smlouvu v Hradci podepíšou strany v úterý