„Oheň“ poznamená budovu Ústavu klinické biochemie a diagnostiky, v níž rovněž funguje klinika nemocí kožních a pohlavních.

Ředitel hradecké fakultní nemocnice Roman Prymula taktické cvičení jednotlivých složek integrovaného záchranného systému vítá. „Taková situace nastat může. V nemocnici je spousta pacientů, kteří nejsou plně mobilní a jejich evakuace je nepochybně náročnější. Nechceme ohrozit péči o pacienty, z toho důvodu budeme používat figuranty. To je jediná odlišnost, jinak by vše mělo být identické tak, jak by se dělo v případě opravdového problému,“ řekl Prymula. „Pacienty“ záchranáři vystěhují do jiných objektů v areálu, kde se jim dostane odpovídající péče.

Pro hasiče bude cvičení v nemocnici specifické. „V 99 procentech případů děláme evakuaci buď sami, nebo je tam samoevakuace, kdy lidé, jak se říká, vezmou nohy na ramena. Tady se ti lidé nebudou moci evakuovat sami, protože jsou upoutáni na lůžko,“ objasnil ředitel hradeckého Hasičského záchranného sboru František Menzel.

Osvětlil i druhý problém. „Tuto evakuaci nemůžeme dělat sami, ale s personálem. Neumíme vyhodnotit, zda člověka můžeme evakuovat bez dalších opatření, zda ho můžeme odpojit od přístrojů. Od toho je personál, s nímž budeme muset na místě spolupracovat,“ uvedl František Mencl.