Přestože se jednalo o plánované cvičení jednotlivých složek integrovaného záchranného systému, událost vypadala věrohodně. Okolí budovy, v niž mělo dojít k požáru, uzavřeli policisté, k místu uháněly sanity a ve vzduchu se objevil záchranářský vrtulník. Evakuace „pacientů“ představovaných třemi desítkami figurantů mohla začít.

„Podobné cvičení je věcí velice potřebnou, protože jsme nemocnicí akreditovanou a čas od času musíme prokazovat, že jsme schopni v případě nebezpečí reagovat a evakuovat pacienty,“ vysvětlil ředitel hradecké fakultní nemocnice Roman Prymula.

Při cvičení se kromě hasičů a policie, blýskla i záchranná služba. Předvedla evakuaci ohrožené osoby pomocí záchranáře v podvěsu pod vrtulníkem. „Tento způsob se používá například při zásazích na vysokých budovách, kam se hasiči nedostanou s žebříkem, při povodních nebo u zásahů v nepřístupném terénu,“ přiblížil lékař záchranky Martin Bezděk.

„Z každého cvičení je nějaký poznatek. Celkové vyhodnocení provedeme společně s kolegy z ostatních složek a předáme bezpečnostní radě kraje,“ uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje František Mencl.

Podobná cvičení se v průběhu května a června uskuteční také v nemocnicích v Jičíně, Trutnově, Náchodě a Rychnově nad Kněžnou.

Na začátku května hasiči absolvovali další záchranné cvičení. V závěsu na laně se speciální tým šesti královéhradeckých hasičů snažil pomoci paraglidistovi zaklíněnému v koruně stromu. Ze země nebyl zásah možný, proto musel být přivolán vrtulník.
Více a info najdete zde.