Příznivci vína včera opět oslavili svátek svatého Václava a Den české státnosti dnes již tradiční slavností vína a burčáku s názvem Hradecký koštýř. Na nádvoří Městské hudební síně a přilehlých terasách se uskutečnil již čtvrtý ročník.

Slavnost vznikla jako podpora hradeckých i mimohradeckých prodejců vína a také jako osvěta s cílem zlepšení orientace návštěvníků v oblasti vinařství a konzumace ušlechtilého vinného moku.

„Neméně důležitým motivem uspořádání akce byla snaha o další zviditelnění města na mapě turisticky zajímavých míst a událostí. Konání slavností vína a burčáku se od samého počátku setkalo s velice dobrou odezvou veřejnosti, která se každoročně dostaví v hojném počtu,“ řekl Petr Švihlík z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která je organizátorem Hradeckého koštýře.

Vystavovatelé nabídli příchozím bohatou nabídku. V té byly zastoupeny kromě moravských vín z Rakvic, Čejkovic, Žeravic, Rajhradu, Hnanic nebo Kobylí také druhy české, slovenské, maďarské, rakouské, francouzské, italské, rumunské nebo třeba makedonské. Pro zvláště vybíravé fajnšmekry byly k dispozici kromě široké nabídky burčáku také tichá vína ze Slovenska, italské mešní, maďarské z Tokaje, vína gruzínská nebo třeba arménské brandy.

(jap)