Po rodince divokých prasat a chystanému stádu daňků se v lesích plánuje další živá atrakce – zahrada s výběhy typicky lesních tvorů. O jakou zvěř přesně půjde, zatím vedení lesů  říct nechce. „V užším výběru jsou hlavně veverka, liška a jezevec, může se to ale změnit," upozorňuje Aneta Bůžková z Městských lesů Hradec Králové s tím, že uvažují i o velké voliéře pro ptactvo.

Smyslový chodníček

Zahrada se zvířaty by měla rozšiřovat služby nového lesního vzdělávacího centra na křižovatce Hradečnice a Písečnice, otevřená však bude nepřetržitě nejen dětem a studentům. „Veřejnosti bude otevřená nepřetržitě. Zavřené budou pouze budovy – tedy učebna, sociální zařízení a podobně," přibližuje Aneta Bůžková. Kromě zvířat plánují lesy v zahradě vybudovat také altán, jezírko, hmyzí domeček nebo smyslový chodníček.

„Jde o libovolně dlouhý chodník vyplněný různými přírodninami – šišky, kamínky, jehličím, a tak dále. Chodí se po něm naboso a lidé tak mají možnost pocítit i něco jiného než boty," upřesňuje s úsměvem Aneta Bůžková.

Pískové doskočiště

Součástí zahrady budou také různé informační a výukové tabule, které přiblíží život v lese a les samotný. Řada atrakcí bude také zaměřena na děti. „Rádi bychom vybudovali pískové doskočiště, kde děti zjistí, jak daleko doskočí v porovnání se zvířaty a samozřejmě další herní prvky. Kolik a konkrétně jakých v zahradě nakonec bude se ale rozhodne až při stavbě centra," vysvětluje Aneta Bůžková.

Kdy by mohlo centrum a potažmo zahrada v lesích vyrůst, se ale zatím neví, podle Anety Bůžkové je zatím vše ve fázi plánování. Místní se ale už teď těší a neskrývají nadšení. „Myslím, že pro děti to bude skvělé místo, kde se něco dozvědí a zároveň je to bude bavit. Navíc vidět živého jezevce nebo lišku se jim zrovna moc často nepoštěstí," myslí si maminka Lenka Perná.