V okolí krajského města funguje hned několik farem, které produkují brambory a zeleninu.

Prodávají buď přímo ze dvora, ve vlastní prodejně, na trzích nebo v hradeckém Ternu, které nabízí lokální výrobky.

Cena za kilo brambor se pohybuje kolem deseti korun. Pěstitelé většinou nabízejí šest odrůd.

„Máme svou stálou zákaznickou klientelu. Lidé mají o kvalitní brambory a zeleninu zájem," prozradil Václav Hak z rodinné farmy, která funguje v Plotišti u Hradce Králové již více než sto let. V současnosti na ní hospodaří už pátá generace.

Brambory pěstované u Hradce Králové lze nakoupit také na statku Davida Smetany ve Svobodných dvorech. Pěstitel je dodává i do velkoobchodu. Také podle něj zájem o kvalitní plodiny stoupá. „Kromě brambor navíc nabízíme i zelí. To krouháme a zadarmo k němu přidáváme sůl a kmín. To je něco, co ve velkých obchodech chybí," uvedl.

Plodiny s příběhem, které jsou pěstovány poctivě, lákají stále více zákazníků. Podle Josefa Poláka, který brambory a další zeleninu pěstuje v Plotišti, jsou však zákazníci někdy nevyzpytatelní. „Když je neúroda, máme plný dvůr zákazníků. Paradoxně, když je nadúroda, brambory se dovážejí a lidé ty české tolik nekupují," poznamenal.

Problém, který zemědělce v poslední době trápí je navíc nárůst nákladů ve spojitosti s nezájmem o krmné brambory.

Lidé totiž stále méně chovají hospodářská zvířata a pro krmné brambory není takový odbyt jako dříve.

Zemědělci proto musí řešit co s nimi. Často se musí kompostovat, a to jim výrazně zvyšuje náklady.