Určitě znáte situaci, kdy přijdete v noci před vchod do svého panelového domu a je zamčeno. Nebo se u vás návštěva zdrží 
a v přízemí u dveří zjistí, že se nemůže dostat ven.

Ostatně některé bytovky dbají na uzamykání vchodu i za bílého dne. A běda, když domovnice Bláhová zjistí, že někdo pravidlo porušuje… Hned je o čem mluvit na domovní schůzi.

Zamykat či nikoliv?

Toť otázka, nad kterou se jistě prodiskutovalo mnoho času. „Zamykáme dveře jen v noci. Když máme zvenku kouli a zevnitř kliku, tak stejně musím při příchodu použít klíč. Nezáleží, jestli je zamknuto," popisuje svou zkušenost Vendula Nová, která bydlí v Třebši.

Na jednu stranu chtějí majitelé zkomplikovat přístup lidem, kteří uvnitř nemají co dělat. Jenže tím paradoxně trpí bezpečnost obyvatel. Riziko je hlavně při vypuknutí požáru, kdy je jediný východ z hořícího pekla uzamčen.

„Vchodové dveře obytného domu jsou zároveň únikovou cestou, a proto je potřeba, aby se jimi dalo snadno a rychle projít při nějakém nebezpečí. Nesmí bránit evakuaci osob ani zásahu požárních jednotek," vysvětluje Martina Žahourková, mluvčí královéhradeckých hasičů.

Hasiči mají v případě uzamčených dveří ztíženou práci. I při malém požáru může být v domě hodně kouře a nájemníci jsou rázem v ohrožení. „Hasiči pak musí použít  k evakuaci výškovou techniku a lidi zachraňovat ze žebříků a plošin. Případně musí složitě rozbíjet uzamčené vchodové dveře a tím ztrácejí drahocenný čas při záchraně lidských životů," pokračuje Martina Žahourková.

Řešení je drahé

Pokud se nájemníci dohodnou a vchodové dveře se rozhodnou zamykat, pak by tyto dveře měly být opatřeny speciálními bezpečnostními zámky. Což může být například elektronický zámek na čipové karty, který v případě evakuace osob dveře samočinně odblokuje.

Takové řešení si nepochybně vyžádá instalaci elektronického systému detekce požáru ve všech prostorách domu s funkcí odblokování dveří, zajištění napájení zařízení ze dvou na sobě nezávislých zdrojů a dalšími aspekty, které jsou na taková zařízení kladeny zákony a předpisy.  Což není levnou záležitostí.

„V žádném případě by vchodové dveře neměly mít kouli zvenčí a zevnitř, jak chybně doporučují některé internetové poradny," varuje  mluvčí hasičů Martina Žahourková.

Pozor na zákon, bráníte hasičům

Uzamykání dveří, jako druh ochrany domu, může mít i právní důsledky. Podle zákona o požární ochraně může být tento způsob kvalifikován jako porušení povinnosti uživatelů prostorů chodeb obytného domu vytvářet v prostorech, které užívají, podmínky pro rychlé zdolání požáru a pro záchranné práce.

„Je-li uzamykání vchodových dveří přijato sdružením nájemníků jako standardní forma provozního režimu dveří na únikové cestě, lze takové jednání považovat za porušení povinnosti vytvářet podmínky pro hašení požárů a záchranné práce," zakončuje Martina Žahourková.