Dlouhé týdny se ministerstva školství a zdravotnictví připravovaly na návrat dětí do škol. V pondělí 12. dubna se děti konečně dočkaly. Nejmladší školáci poprvé od konce února, ti starší dokonce poprvé od 18. prosince. Bezpečný návrat dětí mají podle plánu ministerstva zajistit antigenní testy. Žáci i zaměstnanci škol je musí podstupovat dvakrát týdně. Jenže výsledky hned z prvního týdne budí velké rozpaky.

V pondělí odhalilo více než 27 tisíc antigenních testů ve školách 10 pozitivních žáků a jednoho zaměstnance. Jenže potvrzující PCR testy ukázaly, že onemocnění covid-19 doopravdy nikdo z testovaných nemá.

Druhé kolo testů se uskutečnilo ve čtvrtek. Z asi 23 tisíc testů byly pozitivní dva. U jednoho z nich už podle mluvčí krajských hygieniků Veroniky Krejčí potvrdil nákazu i následný PCR test. U druhého se na výsledek čeká.

O nulovém počtu zjištěných nakažených školáků v hradeckém kraji jsme psali již včera:

Ilustrační foto
Testy u školáků vyvolávají pochybnosti. Pozitivní nebyl z 20 tisíc ani jeden

Zatímco v případě pondělního antigenního testu musel třídu opustit jen pozitivní žák, čtvrteční výsledky už byly důležité pro celou třídu. Pokud je kdokoliv pozitivní, pošlou učitelé domů celou třídu, protože potenciálně nakažený strávil se spolužáky už několik dní.

„Pak už to funguje jako ve všech jiných případech. Škola nám vytipovává rizikové kontakty a podle toho se postupuje dál. Škola nám dává podklady k tomu, jak dlouho se s kým viděli nebo třeba, zda spolu jedli oběd,“ vysvětluje mluvčí krajských hygieniků. Například v případě potvrzeného pozitivního žáka ze čtvrtka muselo následně na testy sedm jeho spolužáků.

JEDEN POZITIVNÍ Z 50 TISÍC TESTŮ

Sečteno a podtrženo, z více než 50 tisíc testů ve školách na Královéhradecku byl nakonec potvrzen jeden jediný případ koronaviru. Nízké číslo vzhledem k rozšíření nákazy v populaci příliš nedává smysl. „Z jedné strany velká radost, z druhé velké rozpaky,“ komentuje výsledky v kraji náměstek hejtmana pro oblast školství Arnošt Štěpánek (Piráti).

Část odborníků a politiků proto volá po tom, aby se ve školách přešlo z méně citlivých antigenních testů na testy PCR. Pro tento postup se vyslovili třeba hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

KVALITNĚJI, ALE TAKÉ ŠETRNĚJI, ŽÁDÁ KRAJ

Nespokojenost dává najevo i hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček. Ten v otevřeném dopise vyzval ministry školství a zdravotnictví, aby zvážili použití jiných testů. Explicitně nezmiňuje, že by muselo jít o PCR testy, ale žádá využití méně invazivní testy.

„Když jsme začali s testováním zaměstnanců na krajském úřadě, snažil jsem se co možná nejdříve umožnit šetrnější způsob testování, a to ze slin. V případě testování dětí se ani o jiné možnosti nemělo uvažovat, a proto jsem nejenom jako hejtman, ale také jako rodič malého dítěte podpořil snahu radního pro školství apelovat v této věci na ministra školství Roberta Plagu (za ANO),“ říká Červíček. Dosud se děti testují výtěrem z nosní dírky.