„Situace se určitě zklidnila. Je pravda, že asistenti sami  nemohou zasahovat, proto jsou s nimi pravidelně městští strážníci. Výhodou ovšem je, že na rozdíl od loňského projektu, který skončil závěrem loňského roku, tento je  nově placený z prostředků Evropské unie, a můžeme ho využívat  rovné tři roky,“  vysvětloval místostarosta Nového Bydžova Bohumil Orel.

Podle něho o autoritě asistentů svědčí i fakt, že na Silvestra dokázal  Josef Čureja zabránit rvačce v jedné ze zdejších restaurací. „Obě rozvášněné strany uklidnil,“  řekl Bohumil Orel.

Asistenti  prevence kriminality ve městě například pomáhají na frekventovaných přechodech, ale hlavně předávají potřebné informace z jednotlivých odborů městského úřadu romské komunitě. „Jedná se například o dodržování veřejného pořádku, noční klid a placení  poplatků i nájmů. Právě v této oblasti se situace změnila, Dlužníci buď  vše přímo vyrovnali, nebo se dohodli na splátkovém kalendáři,“ doplnil Bohumil Orel.  Posílením  strážníků se také podařilo, že se ve službách střídají v sobotu a v neděli.  K dispozici jsou tak strážníci s asistenty celý týden.

„Zhruba rok tu byla situace celkem stabilizovaná. Až na posledním jednání jsme se shodli, že  opět s jarem přibývá majetková trestná činnost. V tomto ohledu by nám  měl pomoci nový kamerový systém, o kterém se intenzivně jedná,“ uvedl Bohumil Orel.

„Myslím, že městu asistenti jen prospívají, jsou vidět a v případě nouze je lze také i s městskými strážníky zavolat. Nejsou tu aspoň takové problémy jako v minulosti,“ řekl pan Zdeněk z Nového Bydžova, který nechtěl prozradit příjmení.