Se zhoršenou kvalitou vody se v hojně navštěvovaném hradeckém areálu potýkají prakticky každý rok. A koupací sezona tak na Stříbrném rybníku pravidelně končí dřív, než by si návštěvníci areálu přáli. Letos zaznamenali hygienici zhoršenou kvalitu vody poprvé 12. července. Od té doby doporučovali lidem, aby se po koupání v rybníce vždy osprchovali čistou vodou. Vzorky z tohoto týdne už ale označily vodu v rybníku jako nevhodnou ke koupání.

"Vzhledem ke zvýšenému výskytu sinic a chlorofylu-a při snížené průhlednosti vody pod 1 metr zde byla dle sdělení provozovatele dne 29. července koupací sezóna ukončena," informovala mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí. Samotný kemp zůstává i nadále v provozu.

Městské lesy jako provozovatel areálu se proti sinicím snaží od jara bojovat pomocí ryb. „Od loňského roku jsme řešili, zda půjdeme chemickou cestou, odbahněním či rybí obsádkou,“ řekl Deníku v květnu ředitel městských lesů Milan Zerzán.

Okolí písníku.
FOTO: Rozlehlé písníky v okolí Obědovic jsou rájem rybářů

Nakonec padla volba právě na rybí pomoc, kdy se ve větší míře objevily ve vodě býložravé ryby, které požírají kytky a ryjí v nánosu bahna a zbavují jej fosforu. Tyto ryby poté požerou dravé štiky.

Samotný výskyt sinic je podle Zerzána břemeno z minulosti, kdy byl písník obklopen topoly a jejich listí padalo do rybníka, kde vytvořilo nános bahna. "Topoly se sice vykácely, ale bahno zůstalo a vznikla tak půda pro sinice," vysvětlil.