Tato koalice měla v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu 21 hlasů, jednání však opustila se svými čtyřmi mandáty TOP 09. Na post primátora se počítalo se Zdeňkem Finkem z Hradeckého demokratického klubu.

Následně vznikla takzvaná Koalice dobré vůle, kterou vytvořila vítězná ČSSD, TOP 09 a Změna pro Hradec, která měla 15 mandátů. Podporu jejich programu vyhlásili komunisté, kteří mají v zastupitelstvu pět hlasů. V souvislosti s touto koalicí se hovořilo o Richardu Nádvorníkovi jako o možném primátorovi. TOP 09 však nemohla nechat zvolit svého primátora za podpory komunistů, Richard Nádvorník tedy ani nekandidoval.

Ke společným jednáním zvala ČSSD hradeckou ODS. Nabízela jí dva posty náměstků. ODS nejprve nabídku odmítla. Po několika dnech se však odblokovala a zahájila komunikaci s ČSSD. Její výsledek pro změnu smetli ze stolu sociální demokraté.

Ať už mají politická uskupení ke své nevstřícnosti důvody jakékoliv, výsledek je stejný – Hradec stále nemá nové vedení. Rozhoduje stará rada a nové zastupitelstvo, město zastupuje jediný náměstek Vlastimil Ondráček (ČSSD).

Navíc ruku v ruce s rostoucím napětím gradují i osobní antipatie jednotlivých aktérů a naděje, že se nějak domluví, pomalu splaskává. Proti sobě jsou poměrně ostře vymezeny dva bloky, z nichž ani jeden nemá v 37členném zastupitelstvu většinu. ODS, HDK, VPM a Doma v Hradci mají 17 mandátů a ČSSD, TOP 09 a Změna pro Hradec mají 15 hlasů.

Středopravé uskupení by na svou stranu nejraději přetáhlo TOP 09, té se k nim ale nechce. ČSSD by zase možná viděla řešení, kdyby ODS přešla ke Koalici dobré vůle. Ale ta se k tomu zatím rovněž nechystá.

Co bude dál? Předčasné volby? Město v podstatě může v tomto režimu legálně fungovat další čtyři roky. Komu to však vyhovuje? Občanům, kteří se v polovině října rozhodli přijít do volebních místností odevzdat své hlasy, zcela jistě ne.

V pořadí už pátý díl seriálu „Zvolme primátora“ bude pokračovat 28. prosince od 16 hodiny v hradeckém Adalbertinu. Otázkou je, zda se politikům přes svátky „vylíhne“ v hlavách nápad, jak vše dát dohromady.

Jak to vidí čtenáři? Ať jdou zastupitelé prý raději uklidit parkoviště od sněhu

Dohodnout se neumí, třeba jim pomůže manuální práce, zní virtuálním světem.

Hradec Králové – Neschopnost zdejších zastupitelů dohodnout se na novém vedení města už dostává do otáček snad každého Hradečáka.

I proto se těší velké pozornosti veškeré informace o průběhu jednání i ustavujícího zasedání zastupitelstva na pokračování. Webové stránky Deníku nabízejí prostor k diskusím, čehož čtenáři hojně využívají. A co svým zvoleným zástupcům radí? Třeba ať jdou raději odklízet sníh z parkovišť. „Jestli hradečtí zastupitelé opět nikoho nezvolí, měli by si alespoň vzít do ruky lopaty a uklidit od sněhu hradecká parkoviště, když schválili (z velké většiny ti samí) tak úžasnou smlouvu s Atolem a ten se stejně jako Technické služby k úklidu parkovišť od sněhu nemá…, byli by alespoň k něčemu užiteční… Přerušit schůzi a hybaj odhazovat sníh, jinak jste naprosto nepoužitelní, páni a dámy hradečtí zastupitelé..,“ míní vladys.

Někomu už začínají být snahy o nového primátora jedno. Dokládá to příspěvek od Pavla. „A víte, že jsem si na tenhle stav už skoro zvykl. Než mít radu města ve starém složení, tak raději takhle - žádnou. Alespoň se něco ušetří.Však peníze na další investice stejně nejsou, město bude rádo, že bude mít tak na svůj běžný provoz a ten zajistí úředníci kteří tam jsou. Jinak jsem rád, že ČSSD do zmiňované koalice ODS, VPM nevstoupila - to by od nich vážně nebyl dobrý krok,“ píše Pavel. Radost z ušetřených peněz pro Hradec mu však kazí jiný názor. „Bohužel, město vede stará rada a nově Ondráček,“ říká tenisák.

Řádky internetové diskuse se hemží nejrůznějšími tipy a přáními jejich dopisovatelů, nechybí ani osočování možných kandidátů na primátora, ale prosakuje z nich už i určitá rezignace. „Tedy co se primátorského postu týče. Bohužel máme situaci dosti ztíženou tím, že opravdu vhodný kandidát na primátora de facto neexistuje a jednotlivé lobbující strany se jen tak nedohodnou. Špíny je na každém uvažovaném kandidátu dosti a asi je to neodmyslitelná stránka každého politika a vlastně i člověka. Který z nich však za Hradec v poslední době bojoval nejvíce - a myslím činy, nikoliv slovy a kritikou - to popravdě nevím. Nejde mi tak o stranickou politiku a je mi již téměř jedno, z které politické strany primátor bude, hlavně aby byl nejlépe silnou a férovou osobností a to mi tu zcela schází. Vy snad víte o někom?“ ptá se Láďa.