Hostila východočeská metropole tradiční letní svátek rocku naposledy? Možná, i když pořadatelé o budoucnosti zatím zarputile mlčí. O osudu „rokáče" v Hradci se bude rozhodovat až po jeho úplném skončení, tedy v červenci. Letošní ročník se totiž vůbec poprvé koná ve dvou městech, v červnu v Hradci a o měsíc později v Plzni.

Důvodů k přesunu festivalu je podle jeho pořadatelů několik, velkou roli hrají pochopitelně peníze. První velkou finanční ránu organizátorům uštědřila už ničivá bouře v roce 2012, která festival v mžiku dostala do několikamilionové ztráty. Rok co rok navíc na hradecké letiště dorazilo méně lidí, letošní ročník tak měl být pro Hradec pomyslnou poslední šancí.

Lidí přijelo jako loni

A výsledek? Přes 27 tisíc hudebních fanoušků přijelo od čtvrtka do soboty „zapařit" do Festivalparku, tedy přibližně stejně jako loni. Počasí přitom bylo úžasné, ani jednou nezapršelo a pořadatelé odhadovali, že zlomí třicetitisícovou hranici. Pomoci jim měla velká hudební jména jako Faith No More, Limp Bizkit, Hollywood Undead, Vojtěch Dyk nebo David Koller. V pestrém doprovodném programu lidi lákal Michal Hrůza a jeho lekce hry  na kytaru, chladivý bazén nebo skoky do duchny. Dlužno dodat, že festival se letos nečekaně „vytasil" s červnovým termínem a přímo konkuroval komornějšímu Jam Rocku v blízkém Žamberku. Ve srovnání s minulými léty ale přijelo mnohem více cizinců, areálem zněla angličtina, němčina a hojně také ruština. „Největší nápor fanoušků jsme čekali v pátek, což se nám také potvrdilo. Během koncertu kapely Faith No More jich bylo v areálu 22 tisíc," potvrdil PR tým festivalu.

Hlavní headliner, právě kapela Faith No More, se přitom do Hradce vrátil splatit „dluh" ze smolného roku 2012, kdy kvůli počasí nemohl vystoupit. A fanoušci kapelu přijali s otevřenou náručí, jako by ani tři roky neuplynuly: „Přijely jsme jen kvůli nim, letos vystupují hrozně málo, bylo to úžasné," shodla se anglicky dvojice dívek, která do Hradce přijela z Ruska.   (zum)

„Rokáč" a Hradec k sobě patří, shodují se hudební fanoušci

Rock for People v Hradci Králové.Hradec Králové - „Na tenhle fesťák do Hradce jezdím od doby, co se přestěhoval z Českého Brodu, což už bude nějakých osm let. Seznámil jsem se tu se svojí ženou, nikam jinam už bych přejíždět nechtěl," usmívá se třiatřicetiletý Martin Fejfar a jeho kolega Radek Koutný souhlasí: „Hradecké letiště je super lokalita, není to v zástavbě rodinných domků, ale zároveň to nemáme daleko do centra. Rokáč a Hradec k sobě prostě patří." K srdci přirostla krajská metropole podle všeho také pořadatelům. Spoluzakladatel festivalu Petr Fořt letos ještě před jeho zahájením řekl, že hradecký areál milují nejen pro jeho členitost, ale také skvělé logistické podmínky. „Hodně záleží na letošním ročníku," dodal.

Zabojoval magistrát

Když se v zimě o budoucnosti 21. ročníku festivalu Rock for People rozhodovalo, zabojoval také magistrát. Pro setrvání obří hudební  akce ve městě se vyjádřil mimo jiné také primátor Zdeněk Fink. Díky větší finanční pomoci magistrátu letos například častěji jezdily svozové autobusy: „Letos mi to tu přijde lepší, jen škoda toho data. Kámoška přijet nemohla, dělá státnice. Ale třeba kyvadlová doprava letos jezdí co čtvrt hodiny, takže jsem si ještě ani jednou letos v autobuse na rokáč nepřipadala jak sardinka v plechovce. Hlavní pódia jsou naproti sobě, takže přesuny mezi koncerty jsou mnohem rychlejší. Mrzelo by mě, kdyby to za rok v Hradci nebylo," myslí si fanynka Monika. Ačkoli mnozí zpočátku festivalu vytýkali jeho letošní „hru na velká jména", fanouškům se podle všeho líbila. „Byla jsem prakticky na všech hlavních hvězdách letos a každá měla něco do sebe. Tvořily hodně dobrý mix, nejvíc se mi ale asi líbily Faith No More," svěřila se u vchodu do kempu Karolína z Pardubic. Oproti loňsku slabší ročník hlásí sběrači plastových víček, ze kterých se vyrábějí bezbariérové rampy. Do připravených krabic jich letos lidé naházeli méně.