„Je to náš prioritní požadavek už dlouho. Neměli jsme žádné zázemí. V budově se budou scházet hasiči i komise místní samosprávy. Součástí bude také garáž pro hasičský vůz. V současné době technické služby vozí na místo navážku, aby se zvedl terén," vysvětlil Dušan Ferčák, předseda Komise místní samosprávy Březhrad.

Terén, kde by měla nová zbrojnice stát, je totiž pod úrovní, kterou by mohla zasáhnout stoletá voda.

Překáží plynovod

„Na posledním zastupitelstvu jsme celou akci schválili. Vyřešit musíme také kolizi vysokotlakového plynovodu s příjezdovou cestou," dodal Jindřich Vedlich, náměstek hradeckého primátora.

Největší radost ze zbrojnice mají samozřejmě místní dobrovolní hasiči, kteří každoročně pořádají několik závodů a dalších akcí. Ti od roku 1990, kdy přišli v restituci o svou základnu, nemají kvalitní zázemí.

„Stále někdo tvrdil, že se zde stavět nemůže kvůli velké vodě nebo plynu, ať si vybereme jiné místo. Výběr tu ale není. A teď se konečně bude stavět. Je to velká zásluha minulého vedení radnice, jehož část pokračuje i po volbách. Posun je to pro nás veliký. Vždyť teď tam nejsou ani záchody. Vítá to celá březhradská komunita. Konečně budeme moci opět dělat například i plesy a Březhrad bude opět žít," radoval se Pavel Oščiatka, velitel Sboru dobrovolných hasičů Březhrad.