Po prvních nesmělých krůčcích se do Dne bez aut také v krajském městě zapojuje stále více lidí. Na akci, která se dnes uskuteční od devíti do sedmnácti hodin na Ulrichově náměstí, spojily své síly magistrát města, dopravní podnik a sdružení Civitas per Populi. Náměstí bude uzavřeno pro všechnu dopravu kromě veřejné.

Dopolední program od 9 do 13 hodin bude určen převážně dětem a bude plný her a soutěží s tematikou dopravy či bezpečnosti v dopravě.

Odpolední program startuje od 13 hodin a uvádět ho bude profesionální moderátor, který postupně představí dopravní prostředky na alternativní pohon. V rámci programu bude k dispozici historický autobus Škoda 706 RTO, který byl vyráběn národním podnikem Karosa mezi lety 1958 až 1972, ve srovnání s autobusem IRISBUS PS09D1 ze současného vozového parku Dopravního podniku města Hradce Králové a elektrobusem SOR EBN společnosti SOR Libchavy, ve kterém se můžete  projet v rámci ukázkových jízd.

Ti, kteří více preferují jednostopá vozidla, mohou navštívit prezentaci elektrických skútrů Guewer CZ Brno nebo si přímo vyzkoušet jízdu na jejich elektrickém kole.

Přímo na náměstí si mohou zájemci prohlédnout vybavení cyklohlídky hradecké městské policie. Na vaše případné dotazy ohledně bezpečného chování na silnicích odpoví odborník z organizace BESIP.

Dobrou náladu podpoří vystoupení skupiny Kmotra Rock Revival nebo sponzor programu Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, výrobce světlého nealkoholického piva Rebel Nealko. Pro něco dobrého na zub se můžete zastavit u stánku restaurace Primátorka Pod Terasami z Hradce Králové.

V souvislosti s Evropským týdnem mobility probíhá v Hradci Králové již devátý ročník promítání ekologických filmů Ozvěny Ekofilmu, který si klade za cíl populární formou přispět k tomu, aby děti získaly vztah k životnímu prostředí, zvláště pak v oblasti dopravy.

„Nechte tedy, prosím, dnes auto doma a přijďte si s námi užít Den bez aut na Ulrichovo náměstí," vzkazuje za organizátory akce Michael Pondělíček, předseda sdružení Civitas per Populi.

Anketa: Necháte auto doma?

Milan Rohlena, Březhrad:
Kdyby si to nevyžadovala dnešní doba, která je náročná na rychlost, tak bych autem nejezdil. Radši bych po městě jezdil na koni, ale to bych byl docela za blbce. Zítra musím do Prahy, takže autem pojedu.

Jan Šimek, Hradec Králové:
Já na podobné akce moc nevěřím. Zatím nemám řidičák, ale pokud bych ho měl a potřeboval bych se nutně autem někam dostat, klasicky bych ho použil bez ohledu na to, jestli se zrovna koná Den bez aut.

Dobrá myšlenka, 
těžká realizace

Poznámka Jana Prušky:
Strávit jeden den bez přítomnosti automobilů zní jako dobrý nápad. Odpočine si nejen životní prostředí, ale také majitelova peněženka. Jenže to má několik háčků. Dnešní uspěchaná doba si žádá rychlé věci  a hlavně rychlý přesun lidí. Málokdo využije při přesunu na pracovní schůzku bicykl. A to mluvím jen o cestování po městě. Na větší vzdálenosti je to bez auta téměř nemožné.  Ono vyrazit na koni z Hradce do Prahy by bylo romantické, ale poněkud nepohodlné a v případě špatného počasí by jezdec nemusel buď dojet nebo by se na místo dostal v zajímavém stavu.

Jistou alternativou jsou určitě elektromobily či elektrokola. Ale zatím je jejich pořizovací cena vysoká a určitou roli určitě hraje také ropné lobby.

Bohužel i já se musím rychle přemisťovat, takže automobil nenechám ani u domu a ani na služební nebude u redakce padat prach.