Kdyby Jana Karbanová porodila až po Novém roce, zaplatila by nemocnici téměř tisícovku. „Dcerka vážila necelých dvě a půl kila. Pět dní byla v inkubátoru a dva dny ještě na pozorování,“ vypráví. Podle nového sazebníku poplatků by si za dvě osoby a sedm dní na lůžku nemocnice účtovala osm set čtyřicet korun. Proč? Od prvního ledna totiž bude pobyt rodičky a novorozence zpoplatněn, a to šedesáti korunami za den a osobu.

„Krátkodobý pobyt v nemocnici díru v rodinném rozpočtu neudělá. Navíc by se při porodu nemělo nic zanedbat. Vedle mě ovšem ležela maminka a její dítě strávilo v inkubátoru dva měsíce. A ta by se asi nedoplatila,“ říká Jana Karbanová.

Pobyt s novorozencem v porodnici delší než měsíc skutečně není výjimečný. Pokud dítě nemá víc než dvě a půl kilogramu, domů vás nepustí. „Už takhle jsem zažila nepříjemnosti, když se doktoři hádali s pacientkami a nechtěli je pustit z nemocnice domů. Když do toho vstoupí peníze, atmosféra ještě zhoustne. Mnozí by si mohli myslet, že na nich chce nemocnice vydělat,“ doplňuje Jana Karbanová.

Těhotenství zdarma

Těhotenství jako takové naproti tomu finanční újmu rodině nezpůsobí. Za prohlídku v jeho průběhu se žádný poplatek vybírat nebude. „A to je dobře. Jsem rád, když ke mně ženy v těhotenství vůbec na kontrolu přijdou. Vybírání poplatků u těhotných by bylo kontraproduktivní,“ říká Jaroslav Krenčík, gynekolog a porodník z Chlumce nad Cidlinou.

„Osobně se mi poplatky příliš nezamlouvají a to nemluvím o tom, že jsem zatím žádné instrukce k jejich vybírání nedostal. Vůbec netuším, jak to bude probíhat a čeho se poplatky budou týkat,“ dodává Jaroslav Krenčík. Od Nového roku zaplatíme u lékaře od 30 do 90 korun.

Nejmenší částku dáme za návštěvu u lékaře (praktického a dětského lékaře, zubaře, gynekologa, ambulantního specialisty, psychologa či logopeda) spojenou s tzv. klinickým vyšetřením a rovněž za každou položku na receptu. Šedesát korun budeme muset vytáhnout z kapsy za každý den strávený v nemocnici, LDN, hospici, lázních a ozdravovnách. Na devadesát korun pak vyjde ošetření na pohotovosti.

Vyšetření: Stačí mezi dveřmi?

Východočeští lékaři nemají jasno, kdy účtovat 30 korun

Přijde astmatik na běžnou kontrolu, kde se ho lékař jen zeptá, jestli je všechno v pořádku, a rutinně předepíše další dávku léků. Bude za tuto návštěvu platit poplatek 30 korun? Samotní lékaři ve východních Čechách v tom nemají jasno. Každý tvrdí něco jiného.

„Když chodíte na pravidelné prohlídky s vysokým tlakem či jiným chronickým onemocněním a lékař nezjistí nic nového, nebudete platit nic,“ řekl praktický lékař Tomáš Rousek ze Žacléře u Trutnova.

„To je nějaký informační šum. Platit se bude za každé klinické vyšetření. Nezáleží na tom, že jde o pravidelnou kontrolu chronického onemocnění,“ oponuje litomyšlská praktička Eliška Leichterová. Lékaři se přitom odvolávají na tentýž předpis ministerstva zdravotnictví. Podle něj se poplatek nebude vybírat za telefonickou konzultaci či za jednoduché vypsání receptu.

„Lékař by však neměl předepisovat léky jen tak mezi dveřmi, ale po řádném vyšetření,“ poznamenává ministerská brožura pro veřejnost. Ministerstvo včera také odmítlo, že lékaři budou mít možnost poplatky odpouštět. „Je tu prostor pro individuální dohodu mezi lékařem a pacientem, který třeba zapomene peníze. Lékař nebude postihován, když poplatek výjimečně nevybere,“ dodal však jedním dechem mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Platit se bude i po smrti

Do nemocnice se dostanu cizí vinou, třeba po nezaviněné dopravní nehodě. Kdo bude platit můj pobyt, následné návštěvy u lékaře a mé léky?

Situace bude zcela analogická jako v jiných oblastech. Ten, kdo vám způsobil dopravní nehodu, vám musí uhradit vzniklou škodu, včetně vašich výdajů na léčení, kam samozřejmě poplatky patří. Nemocnici, lékaři i lékárnám budete samozřejmě platit vy a záleží na vašich právnících, co na viníkovi nakonec vymůžou.

Co se stane s neuhrazenými poplatky, pokud pacient umře?

Poplatky se mohou stát pohledávkou v rámci dědictví (analogie s úmrtím například klienta domova pro seniory).