Dražší pečivo, máslo a další výrobky v obchodech? Bude ještě hůř. Na vině jsou dražší vstupy, které se do cen už promítly, po Novémroce ceny navíc ovlivní daňová reforma Topolánkova kabinetu. Vyšší daň z přidané hodnoty zřejmě zdraží téměř všechny výrobky a služby. Otázkou jen zůstává, o kolik.

Na hradecké radnici už například leží návrh na zvýšení jízdného v městské hromadné dopravě v krajské metropoli. Rada města by se jízdným měla zabývat v úterý. „Musíme na situaci reagovat. Jenom zvýšení DPH u nás znamená propad tržeb ve výši pět milionů korun ročně. V poslední době navíc prudce stoupají ceny nafty,“ vysvětluje nutnost změny tarifu ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Miloslav Kulich.

Podle mluvčího radnice Václava Svobody se v návrhu na úpravu jízdného v hradecké MHD počítá se zdražením ve výši kolem deseti, dvaceti procent. „Pokud to schválí rada, zdraží například papírová jízdenka na jednu jízdu z 10 na 12 korun a při platbě městskou kartou z 12 na 14 korun,“ uvedl Svoboda.

Cena měsíční občanské jízdenky by stoupla z 320 na 370 korun. Ředitel dopravního podniku tvrdí, že ani vyšší cena nebude na vyrovnání ztrát stačit.

Útok na peněženky lidí už začal

Od Nového roku dojde ke zvýšení cen téměř všeho. Kromě očekávaného růstu jízdného v autobusech a trolejbusech hradecké městské hromadné dopravy, o kterém budou v úterý jednat městští radní, dojde také na jiné služby.

Stoupnou například vodárenské služby. „Cena vodného a stočného půjde nahoru. Hledáme řešení, která by měla nárůst zmírnit,“ uvedla Radka Máslová z vodárenské firmy Královéhradecká provozní.

Dodala, že rozhodnutí o výši cen, o níž rozhoduje představenstvo společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové, padne v prosinci. Cena vodného a stočného vyskočí nejen kvůli zvýšení DPH, ale i výraznému nárůstu cen energií a chemikálií a dalším vlivům. Podle všeho vyskočí na počátku příštího roku i ceny elektrické energie.

Regionální mluvčí ČEZ Šárka Beránková to však zatím nechtěla potvrdit. „Ceníky na rok 2008 nejsou v současné době známy,“ uvedla. Podle našich informací ale růst cen elektrické energie lze předpokládat.

Rovněž podle Luboše Falhaura z Východočeské plynárenské je na ceny ještě brzy. „Zatím nedokážu odpovědět. Na cenu nemá vliv jen DPH, ale i další faktory. Může jít nahoru, klesnout nebo zůstat na stejné výši,“ řekl.