V jejich „síti" uvíznou především psi a kočky, chytali také tři a půl metru dlouhého hroznýše, divoké prase, koně, splašenou jalovici či zebru a slona, kteří utekli z cirkusu. Ale to jsou spíš ojedinělé případy, protože prioritou práce strážníků jsou lidé a dění kolem nich.

„Agresivita především opilých lidí vůči strážníkům roste. Není výjimkou, že strážníky kopou, poplivají je nebo dokonce pokoušou. Zrovna nedávno jedna z opilých žen našeho strážníka poplivala, druhého pokousala. Možná by by to bylo úsměvné, kdyby zdravotníci nezjistili, že je žena nakažená žloutenkou. Oba musejí být šest měsíců pod kontrolou lékařů," vzpomíná na nedávný případ mluvčí Eva Čížková.

Občas jim lidé také poděkují

Skupina z Rumunska i se třemi malými dětmi pro změnu 
v centru města žebrala. Když parta nic nedostala, lidem nadávala. I k přivolaným strážníkům se především jedna z Rumunek chovala arogantně s tím, že jí „zdržují od práce." Pak vysypala věci 
z kabelky a rozkopala je po chodníku. Žena dostala pokutu, věci parta uklidila a odešla.

Trochu z jiného soudku byl případ, kdy opilý muž upadl na koleje před přijíždějící vlak. Strážníci mu zachránili život. Muž se za své chování omluvil a hlídce poděkoval.

„Čas od času strážníci dostanou dopis s díky nebo jim lidé poděkují hned. Je to případ od případu, jak už to v životě chodívá. Děkují hlavně děti, které bydlí  mimo Hradec a starší rodiče se jim neozývají. Když zavoláme, že jsou rodiče v pořádku, nezapomenou poděkovat. Jsou to milé chvíle," doplnila Eva Čížková.

Jak dodala, všechny údaje o jejich činnosti najdou zájemci zároveň do konce letošního roku na hradeckém magistrátu, kde je k dvacetinám hradecké městské policie výstava.

Strážníci v datech

- V Hradci Králové byla městská policie zřízena v březnu 1992.
- V jejích řadách sloužilo 20 strážníků a jejich pravomoci byly velmi omezené.
- Nyní je městská policie profesionálně vybavena a v jejích řadách pracuje 126 mužů a žen.
- Za dvacetiletou historii prošlo městskou policií na tři sta strážníků.
- Požadavky na přijetí k městské policii se stále zpřísňovaly. V řadách strážníků mohou nyní  být pouze středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaní lidé.