Děti se aktivně zapojují do výzdoby škol, vyrábějí ozdoby, přání a další vánoční dekorace, které potom prodávají na školních prodejních výstavách. Část škol také dává svým žákům příležitost ukázat svůj hudební um, proto ani školní vánoční koncerty nejsou v krajské metropoli raritou.

Na některých školách už se děti se svými vánočními výtvory předvedly. Třeba Základní škola a Mateřská škola Pohádka v Mandysově ulici pořádala Den otevřených dveří spolu s vánoční výstavou hned první prosincový víkend, jiné školy vánoční atmosféru teprve nasají.

Bezručka v Aldisu

„Minulou sobotu jsme přivítali rodiče na Dni otevřených dveří v naší škole, zahráli tam i naši nejmladší žáci na flétničky. Teď zveme rodiče i všechny přátele školy znovu, tentokrát na náš tradiční koncert do Velkého sálu Aldisu. Připravili jsme i ochutnávku cukroví," láká ředitel Základní školy Bezručova František Obr v pondělí 15. prosince od 18 hodin do kongresového centra.

Výstava i jarmark

Podobnou akci chystá i ZŠ a MŠ Úpkrova z hradeckých Malšovic. Vánoční koncert jejich žáků se ale uskuteční už zítra a to v Městské hudební síni. Vánočně se naladí ale ještě jednou a to přímo ve škole.

Přesně týden před Štědrým dnem totiž v prostorách staré budovy školy pořádají Vánoční dílny spolu s prodejní výstavou. „Vstupné na akci je 30 korun, nabízíme i takzvané rodinné vstupné a to je za padesát," zní ze školy.

Pochlubit se výtvory svých malých studentů plánuje také jedna z největších hradeckých základních škol – Milada Horáková. Tam se v úterý 16. prosince uskuteční od čtyř hodin odpoledne dvouhodinový Školní adventní jarmark.

Michaela Zumrová