Mnoho známých a obdivovaných hradeckých staveb od slavných architektů už bylo představeno v tomto seriálu. Kromě staveb je tu ale ještě jeden skvost, který by rozhodně neměl být zapomenut, protože z hlediska svého podílu na rozloze města zaujímá jeho značnou část, dokonce jednu z největších v Čechách vůbec. Tímto skvostem je hradecká zeleň a zejména městské lesy.

Opět Gočárovy vize

Při pátrání po zrodu myšlenky zeleného Hradce se dostáváme opět ke Gočárovu regulačnímu plánu z roku 1928, který po zboření městských hradeb otevřel Hradci Králové cestu k modernímu a velkorysému urbanismu ve stylu anglických zahradních měst a dal pevný základ i jeho současné podobě.

Zelené pásy založené podél Labe a Orlice a také paprskovitě kolem nových radiál měly podle jeho vize prostupovat městem až do jeho samotného centra a vytvořit kolem jeho jádra zelený prstenec. Tuto myšlenku se podařilo během následujících desetiletí postupně zrealizovat a dále podpořit zakládáním nových zelených ploch.

V centru Hradce se tyto Gočárem založené zelené pásy doplňují s upravenými městskými parky, založenými v pohledově exponovaných lokalitách – ať už  jsou to Jiráskovy sady na soutoku Labe a Orlice, nebo Žižkovy sady v těsné blízkosti starého města nebo rozlehlé Šimkovy sady, upravené nedávno v moderní městský park či další městské sady, rozmístěné v prostoru mezi prvním a druhým městským okruhem.

Les ve městě

Nejen zelené pásy a městské parky, ale také hradecké lesy jsou nedílnou součástí zelené krajiny  našeho města, v jehož majetku jsou lesy už od začátku 14. století.

Se svou plochou 3800 ha tvoří úctyhodných 36% plochy města, ale hlavně jsou lákavým cílem milovníků rekreace a sportu, a to nejen v létě, ale i v zimě.

Zatímco soustava čtyř rybníků – Roudničky, Datlíku, Cikána a Biřičky tvoří na jihu města oázu klidu a lokalita přírodní památky Na Plachtě je domovem vzácných živočichů, stala se Hradečnice a Písečnice oblíbeným fenoménem cyklistů, běžců a bruslařů z širokého okolí.

Po dobudování dalších úseků zde letos vznikne šestnáctikilometrový okruh, který nemá v České Republice obdoby.

Zbývá už jen dát si na závěr některou lahůdku z produkce městských lesů třeba – Hradeckého kapra, med či zvěřinu anebo oblíbené Lesněnky a pocítit tak chuť hradeckých lesů přímo na jazyku.

Pohádkové bytosti a planety obohatí vodníci

Z otevření Pohádkové stezky Městských lesů Hradec Králové.Hradec Králové - Krásy městské zeleně si mohou lidé naplno vychutnávat také v hradeckých městských lesích. Jejich návštěvníky čeká koncem  července překvapení, otevře se totiž další zábavná stezka.

K převážně dětmi oblíbené Pohádkové, Planetární a Naučné přibude ještě Vodnická.  Tu budou ohraničovat jak jinak než rybníky. Začne na hrázi Biřičky u Nového Hradce Králové a finišovat bude u hájovny rybníku Datlík.

Strašidla a víly

Cestou potkáte třeba strašidlo Hunláka z Datlíku, zlého trpaslíka Mátu nebo ohnivého mužíčka. Stejně jako Pohádková stezka, kterou vedení Lesů otevřelo před dvěma lety, pocházejí všechny víly, vodníci a čerti z hlavy spisovatelky Marty Pohnerové. Slavnostní otevření se plánuje na středu 23. července, chybět nebude sladká odměna pro děti a grilovaný kapr.   (zum)