Začalo to křečí. Mučivou a paralyzující bolestí v rozkroku, po které gólman prvoligového futsalového týmu Mados MT Hradec Králové Jiří Mašek zamířil okamžitě na urologii. A dobře udělal. Lékaři mu totiž krátce nato diagnostikovali rakovinu varlete.

Pak už to šlo všechno ráz na ráz. Po ultrazvuku se podrobil úspěšné operaci a stal se dokonce dvojnásobným otcem.  Teď s kamarády a urologem objíždí hradecké základní školy a burcuje kluky, aby překonali stud a předsudky a nebáli se mluvit o svých intimních problémech.

„Přednášky organizujeme po větších skupinách a ženy na ně mají vstup zakázán. Jde nám o to, aby se kluci nebáli zeptat, nestyděli se o tom mluvit. Takhle je to jenom mezi námi chlapy," říká moderátor přednášek Michael Nebeský.

Dohodli se na pivu

To on přišel s nápadem začít o této nemoci otevřeně a nahlas mluvit právě se žáky. Podle něj je potřeba začít včas.

„Seděli jsme na pivu s urologem Michalem Balíkem a shodli se na tom, že zrovna rakovina varlat je mezi chlapy hodně podceňovaná. Cítili jsme, že jim musíme sdělit, že nemá cenu dělat ramena a tvářit se, že potíže samy odezní. Třetina mužů totiž přijde k lékaři pozdě" vysvětluje svůj záměr Nebeský.

Úplně první přednášku uskutečnili na Základní škole Štefcova v Malšovicích a ohlasy si pochvalují. „Měli jsme dvě skupiny, každou asi po čtyřiceti žácích a za sebe musím říct, že jsem nad očekávání spokojen. Kluci se ptali, dávali pozor. Snad pochopili, že důležité je se na to nevyfláknout a v případě potíží hned jít k lékaři," dodává Nebeský.

Přednáška se skládá ze dvou částí. V první s žáky probírá faktická rizika a příznaky onemocnění urolog, v druhé části mluví muži, kteří právě tento druh rakoviny prodělali.

„Ještě máme jednoho kamaráda, který je momentálně po chemoterapii a zase se dostává do kondice. Začal běhat půlmaratony a je obrovskou inspirací. Říká, že je hrozně důležité přestat se litovat a nesedět s rukama v klíně. Bohužel teď nějaký čas nemohou mít se ženou dítě, ale to vůbec neřeší. Mají malou dcerku a jsou vděční za to, že mohou nadále fungovat a že to zavčasu podchytil," pokračuje Nebeský.

Pokud vás jejich osvětová akce zaujala, můžete je směle kontaktovat na e-mailové adrese: zdravimuze@gmail.com.

Přednášky s názvem Zdraví muže 3. tisíciletí pořádají pro větší skupiny ve svém volném čase a bez nároku na honorář.

Michaela Zumrová