Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zmrzlina z kozího mléka pojede dobýt svět

Východní Čechy, Praha - Na veletrhu dobrých chutí v Německu budou mít východní Čechy hned několik zástupců.

25.2.2010
SDÍLEJ:

Kozí farma Zbyňka Štěpánka v Licibořicích.Foto: DENÍK/Archiv VLP

Dobré, čisté a fér neboli poctivé by měly být potraviny, které se představí na veletrhu Slow Food 2010 v německém Stuttgartu od 15. do 18. dubna. Svou produkci na akci označované za „veletrh dobrých chutí“ nabídne 13 zástupců českých regionálních firem. Zaujmout chtějí originálními přírodními výrobky včetně kozích sýrů a kozí zmrzliny, tvarůžkové sekané nebo svatebních koláčků.

„Jsme farma, která má 30 zvířat. Jezdíme na veletrhy s regionálními potravinami. Devadesát procent výrobků prodáváme na farmě. Máme ale za to, že se vyplatí představit naši produkci ve světě,“ řekl Zbyněk Štěpánek z Licibořic na Chrudimsku.

Do Stuttgartu firma poveze kozí zmrzlinu, jogurt nebo sýry. „Kozí zmrzlina je produkt vhodný také pro alergiky. Vyrábíme točenou s příchutí oříškovou, vanilkovou nebo jahodovou. Stáčíme ji ale také do kelímků, v nichž se dá uchovávat několik měsíců. Jinde ve světě se to prakticky nevyrábí,“ uvedl.

Upozornil, že předsudky, podle nichž má kozí mléko nelibou vůni, jsou mylné. „Kozí mléko je lehce stravitelné a má velký přínos pro zdraví. Je potřeba ho prezentovat čím dál víc,“ uvedl.

Potraviny na veletrhu Slow Food se vybírají velmi pečlivě. „To, co jíme a pijeme, by mělo být ze surovin výborné kvality, vyrobeno čistě a bez přidaných látek. Zároveň by zemědělec a zpracovatel měl za svůj produkt obdržet férovou cenu. Požadavky jsou přísnější než pouhé 'eko' nebo 'bio',“ vysvětlil záměr pořadatelů předseda české pobočky mezinárodního sdružení Slow Food Petr Mamula.

Českou produkci budou zastupovat hořické trubičky i uzenářské výrobky. „Předpokládáme, že najdeme nové odběratele našich regionálních výrobků,“ řekl Ivo Hikeš ze společnosti Masoeko, která sídlí nedaleko Letohradu na Orlickoústecku. „Je to česnekový salám, který získal diplom na potravinářské soutěži Mls v Pardubickém kraji, nebo tvarůžková sekaná. Jsou to ekologické výrobky ze surovin, které pocházejí z horských pastvin. Chceme představit regionální kvalitu, pracovitost a houževnatost,“ dodal Hikeš.

Autor: ČTK

25.2.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Tip liga - Ilustrační snímek.

Tip liga: Lídr vyhořel, na paty už mu šlape Cílek

Pohřeb Adolfa Klepše
8

Lidé se loučili s náčelníkem krkonošské Horské služby Adolfem Klepšem

Z dodávky si udělali autobus

Hradec Králové - Policisté odhalili další přeplněnou dodávku, ve které "cestovalo" 26 pasažérů.

„Náš nejhorší výkon podzimu. Málo snahy a srdíčka,“ řekl Bíl

Hradec Králové - Fotbalová I. B třída má za sebou další díl. Co přinesl z pohledu okresních týmů?

Magistrát vydá „rychlé“ občanky na počkání a zdarma

Hradec Králové - Volby jsou za rohem. Pokud volič zjistí, že jeho občanský průkaz nebo pas už pozbyl platnosti, úředníci hradeckého magistrátu jsou mu připraveni vydat takzvaný rychlý občanský průkaz.

Agresivita, karty - to je recept Olympie

Hradec Králové - Měli být za otloukánky druhé ligy, odsouzencem k sestupu. Žijí vlastně ve vyhnanství, na neútulném Strahově, mají tým plný mladých a neznámých fotbalistů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení