Těsně před prázdninami už sice tento problém nikoho příliš netrápí, v září ale bude opět aktuální. Řešení se pak obvykle nabízí v podobě zájmových kroužků nebo základních uměleckých škol. V Hradci Králové teď najdeme i jednu speciální.

Základní umělecká škola Na Střezině v Hradci Králové se totiž zapojila do příprav reformy základního uměleckého školství. Ve své praxi po dva uplynulé roky odzkoušela práci s pilotní verzí Rámcového vzdělávacího programu a vznášela připomínky pro jeho další úpravy.

„Naší motivací pro tuto spolupráci bylo využití možnosti změny, zlegalizovat nová aktuální studijní zaměření a přizpůsobit výuku současným požadavkům dětí, rodičů i učitelů,“ vysvětluje ředitel Karel Šust proč se do pilotního projektu zapojili.

„Naše škola nabízí velkou pestrost oborů a specializací výuky, které si lze v ZUŠ představit. Do všech oborů k nám dojíždějí žáci i ze širokého okolí. I to je pro nás důvod, proč být stále o krok napřed a hledat cestu dalšího vývoje ZUŠ. Reagujeme také na výsledky průzkumu mezi žáky a rodiči a nabídneme třeba i novou koncepci výuky hudební nauky v hudebním oboru, vzniknou nové teoretické předměty a doufáme, že výuka se tak stane mnohem aktuálnější a zajímavější,“ upřesnil ředitel.

Pilotáž mají nyní školy za sebou, závěrečná podoba textu Rámcového vzdělávacího programu již byla také schválena poradou vedení ministerstva školství. „Veškeré přípravné kroky směřují k tomu, aby v září mohly všechny základní umělecké školy v republice začít vyučovat novými metodami,“ prozradila PR manažerka projektu Barbora Tichavová.

Do střezinské ZUŠ se mohou hlásit děti se zájmy o obory hudební, výtvarné, dramatické a taneční. Od září letošního roku škola v rámci změn nabídne i několik zbrusu nových aktivit, jako je například zpěv v populární hudbě nebo zvuková tvorba.

Další ZUŠ působící v krajském městě

Základní umělecká škola Habrmanova
Nabízí dětem přípravné a základní studium v hudebním, tanečním a výtvarném oboru. Přijímány jsou děti od 5 let.
Nově se od příštího školního roku bude vyučovat například animátorská tvorba. Źáci si tak budou moci vytvořit vlastní animovaný příběh.
Základní umělecká škola Jitro
Pěvecký sbor letos požádal magistrát o možnost přerodu v ZUŠ.
Nabízí dětem od 5 do 17 let pěvecké a hudební vzdělání. Čtyři přípravná oddělení navštěvuje přes 500 dětí.

KLÁRA NĚMEČKOVÁ