Chcete udělat dobrý skutek? V tom případě hoďte za hlavu představu o štěněti z chovatelské stanice a vydejte se na návštěvu do okolních psích útulků.

Pokud byste nechtěli psa z útulku, existují organizace, které se starají o chlupáče z množíren, anebo ty nemocné či nechtěné. Můžete vybírat i z nich.

Pes z útulku? Láska a vděčnost

Výběrem psa z útulku zachráníte stvoření, které už delší dobu čeká na „vysvobození“ a teplo domova.

„Oproti štěněti budete mít psa s obrovskou vděčností a oddaností. Bude pravděpodobně socializován a znát všechny základní návyky. Nejspíše bude v rámci možností v dobré zdravotní kondici. Ve většině útulků se o psy dobře starají a dělají pro ně maximum. Pokud budete mít štěstí, můžete narazit třeba i na štěně. Někdy se bohužel stane, že se lidé zbavují březích fen, o které se pak postará personál útulku,“ sdělil Martin Pučálka.

Psí útulek U Františka v Borovně na jižním Plzeňsku se jako první v republice věnuje bíglům, které od narození využívaly k pokusům farmaceutické společnosti. V útulku tyto psy učí žít normálním životem a po socializaci jim hledají nový domov.
Bígly z laboratorních pokusů v útulku učí normálně žít. Pak pro ně hledají domov

Dále odpadne obrovská starost s výběrem štěněte a chovatelské stanice. Kromě toho ušetříte nemalou částku, kterou by štěně stálo. Můžete si vybírat z nespočtu plemen, ale i jejich věku. Bude záležet jen na vás, zda chcete už staršího pejska na krátké procházky anebo mladšího, kterému ukážete svět. Největším pozitivem je, že uděláte dobrý skutek a psovi zřejmě zachráníte život.

Negativem je, že jste při výchově psa nebyli, a tak nebudete vědět, jak se k němu předchozí páníček choval, a zda nenapáchal více škody než užitku. Pes může mít špatné základní návyky, může být agresivní nebo mít výkyvy v chování. Tím, že jste s ním nebyli od štěněte, jste s ním nemohli trávit nejdůležitější chvíle.

Štěně: Nepopsaný list papíru

Štěně z chovatelské stanice může vypadat jako sázka na jistotu, ale ne vždy tomu tak je. Od počáteční výchovy psa až po možné zdravotní problémy je zde spousta potenciálních rizik. Proto je třeba výběr pečlivě zvážit a především dobře prověřit vybranou chovatelskou stanici.

Obrovským pozitivem je možnost vybrat si plemeno, pohlaví či zbarvení psa. Znáte také jeho zázemí a původ. Pravděpodobně poznáte i rodiče psa, díky tomu si můžete udělat představu, jak bude zvíře vypadat a jakou bude mít povahu. Můžete s ním strávit celý jeho život, obdivovat jeho první dovednosti a vychovat si jej k obrazu svému. Štěně je nepopsaným listem papíru, jak si jej tedy vychováte, takové bude.

Ilustrační snímek
Které psí plemeno pořídit k dětem? Z těchto se stanou nejlepší parťáci

Čas strávený výběrem štěněte, chovatelské stanice či výchovou psa však může odradit. Dnes jsou navíc na štěňata poměrně dlouhé čekací doby, někteří lidé se vytouženého zvířete dočkali třeba až za rok. I přes průkaz původu navíc nemáte jistotu perfektní zdravotní kondice po celý život. Čím je plemeno přešlechtěnější, tím bývá více náchylné k různým nemocem. „Chybí zde obrovská vděčnost a loajalita, která se vyskytuje více u pejsků z útulků. A také je tu možnost rozmazlení psa a jeho nezvládnutí,“ upozornil Pučálka.