V Praze a ve Středočeském kraji funguje Veterinární záchranná služba Pet-Medic. Posádky jsou připraveny k okamžitému výjezdu, stejně jako u lidí, non-stop po celý rok.

„Hlavní náplní naší práce je odborná první pomoc na místě události, následný převoz pacienta sanitním vozem s odbornou posádkou v doprovodu majitele zvířete a předání pacienta na urgentním příjmu veterinární kliniky nebo nemocnice,“ uvádí Pet-Medic na svých webových stránkách.

Přisáté klíště může člověka pořádně potrápit.
Nemoci od zvířat jsou všude. Obranou je hlavně hygiena

Pokud to situace vyžaduje, Pet-Medic spolupracuje se složkami Integrovaného záchranného systému, jako jsou hasiči, „lidská“ záchranná služba nebo státní či městská policie. Běžná je i spolupráce s hasičským záchranným sborem Českých drah a Dopravního podniku Metro, s útulky pro opuštěné psy a kočky, s útulky pro divoce žijící zvířata i se zoo.

Zachraňují mazlíčky

Na Záchrannou službu veterinární Pet Emergency pak mají možnost obrátit se majitelé zvířat v Brně a okolí. Ta dojede i na jižní Moravu, na Znojemsko, Třebíčsko, Tišnovsko, Žďársko, Boskovicko a Letovicko nebo Vyškovsko.

Péče o psí srst - Ilustrační foto
Lesklá psí srst je vizitkou majitele. Jak se o ni starat?

„Naší devízou jsou veterinární převozy zvířat jak s jejich majiteli, tak samostatně na kteroukoli veterinární ordinaci nebo kliniku,“ stojí na webu Pet Emergency.

Důležité kontakty
Veterinární záchranná služba Pet-Medic Středočeský kraj a Praha, tel. 724 184 840.V Praze je možné použít i tísňovou linku 112.
Záchranná služba veterinární Pet Emergency Brno a okolí, jižní Morava, tel. 778 011 112, 777 276 202.
Záchranná a odchytová služba pro zvířata Karlovy Vary a okolí, tel. 605 058 410.
Veterinární záchranné služby Pardubice, Pardubický kraj, Ústí nad Orlicí, tel.605 407 631, 603 570 056, 603 570 948.
Opava – Veterinární záchranná služba, tel. 553 662 467.
Olomouc – Veterinární sanitní, odchytová a asanační služba, tel. 603 876 875.

Hasiči – tísňová linka 150.
Váš veterinář – nezapomeňte si do telefonu uložit kontakt.

Majitelé zvířat musí počítat s tím, že stejně jako za službu veterináře i za službu veterinárních záchranek zaplatí. Například Pet-Medic si za objednaný převoz účtuje poplatek od 450 korun. Co se týče akutních výjezdů, zaplatí lidé od 950 korun, od 2400 korun za výjezd sanitky i s lékařem.

Pet-Medic a Pet Emergency nejsou jedinými zvířecími záchrankami svého druhu u nás. Veterinární záchrannou službu poskytují také na Karlovarsku, Pardubicku, Opavsku nebo Olomoucku.

Vzteklý pes - Ilustrační foto
V Česku vymýtil vzteklinu. Za návrh jsem dostal dva tisíce, říká veterinář

Podobné služby mohou mít k dispozici také někteří veterináři. Zejména kliniky, které zajišťují pohotovost a disponují více veterinárními lékaři a služebními vozy, vám mohou v akutních případech pomoci. Je vhodné se vybraného veterináře předem zeptat, zda je možné se na něj v takovém případě obrátit.

Akutní události 

U akutních událostí spojených se zraněními zvířat zasahují také hasiči. Obrátit se na ně můžete třeba v případě, kdy vaše zvíře někde uvízne a je nad vaše síly jej vyprostit, zřítí se ze skály nebo spadne do studny či do potoka. Běžně také hasiči zachraňují zvířata například u požárů nebo dopravních nehod.

Zásah hasičů si vyžádal například případ pejska v Ústí nad Orlicí. Jeho majitelka si zažila pocity bezmoci, když mazlíček vyběhl z domu přímo pod kola projíždějícího auta. Poté, co pes autu zkřížil jízdní dráhu, zůstal zaklíněn pod vozem. Zvíře museli zpod auta vyprostit až přivolaní hasiči. Pejsek měl ale velké štěstí. Při nehodě neutrpěl žádné zranění a z místa odešel po svých.

Ilustrační snímek
Chystáte se na dovolenou? Zvíře můžete vzít i s sebou

Před několika lety k záchraně zvířete vyjížděli v Děčíně také strážníci městské policie. Mladá žena si hrála na břehu rybníka se svým psem. Házela mu aporty a pes je radostně přinášel zpět. Ale jen do okamžiku, než se pod ním propadl tenký led. Když strážníci dorazili na místo, jeden z nich neváhal, svlékl se a skočil pro psa do ledové vody. Vyčerpaný pes byl tou dobou ve vodě čtvrt hodiny, zachránit se jej však podařilo.